Naslov | Genetički modificirana hrana |
Naslov (engleski) | Genetically modified food |
Autor | Ivona Buljan |
Mentor | Jasna Puizina (mentor) |
Član povjerenstva | Jasna Puizina (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Ivica Šamanić (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Tomislav Rončević (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Sveučilište u Splitu Prirodoslovno-matematički fakultet (Odjel za biologiju) Split |
Datum i država obrane | 2020-07-14, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Nutricionizam |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | PRIRODNE ZNANOSTI Biologija |
Sažetak | Tehnologijom rekombinantne DNA (genetičkog inženjerstva) izmjenjuje se genetički materijal
organizama. Pritom se koristi horizontalni prijenos gena za izmjenu genetičke informacije
mikroorganizama, biljaka i životinja, čime oni poprimaju neka poželjna svojstva koja do tada
nisu posjedovali. Tim procesom dobiveni su brojni, uglavnom, biljni organizmi, koji se koriste
u prehrani ljudi i životinja koji se nazivaju genetički modificirana (GM) hrana. Na svjetskom
tržištu najviše su prisutni genetički modificirani kultivari soje, uljane repice, krumpira,
kukuruza i riže. Oni imaju brojne prednosti u usporedbi s konvencionalnim kultivarima,
uključujući otpornost na kukce, bolesti i herbicide, poboljšanu nutritivnu vrijednost, rast u
nepovoljnim klimatskim uvjetima, brži rast od konvencionalno uzgojenih biljaka, manju
potrošnju pesticida i općenito, manje troškove proizvodnje. Svjetska zdravstvena organizacija
i brojni prestižni znanstvenici se slažu kako GM hrana odobrena za tržište, nije štetnija za
zdravlje ljudi od konvencionalno uzgojene hrane kao i da je u mnogim slučajevima GM hrana
sigurnija od tradicionalno uzgojene jer je podvrgnuta puno većoj kontroli. No, unatoč tome,
GM hrana i danas je jako aktualna tema oko koje postoje podijeljeni stavovi, a najviše o pitanju
sigurnosti GM hrane za zdravlje ljudi, njezinom utjecaju na okoliš i mogućim
socioekonomskim posljedicama njezinog uzgoja. |
Sažetak (engleski) | Recombinant DNA technology (genetic engineering) alters the genetic material of organisms.
In doing so, horizontal gene transfer is used to manipulate the genetic information of
microorganisms, plants and animals, whereby they acquire some desirable properties that they
did not possess until then. This process has resulted in several, mainly plant organisms, which
are used in human and animal nutrition and which are called genetically modified (GM) foods.
Nowadays, genetically modified cultivars of soybean, oilseed rape, potatoes, corn and rice are
the most present on the world market. They have several advantages over conventional
cultivars, including resistance to insects, diseases and herbicides, improved nutritional value,
growth in adverse climatic conditions, faster growth than conventionally grown plants, lower
pesticide consumption and, in general, lower production costs. The World Health Organization
and many prestigious scientists agree that GM food approved for the market is not more harmful
to human health than conventionally grown food and that in many cases GM food is safer than
traditionally grown food because it is subject to much greater control. Nevertheless, GM food
is still a very current topic around which there are divided views, mostly on the issue of GM
food safety for human health, its impact on the environment and the possible socio-economic
consequences of its cultivation. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:166:994601 |
Studijski program | Naziv: Nutricionizam Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) nutricionizma (univ. bacc. nutr.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Pristup svim korisnicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja RH |
Uvjeti korištenja |  |
Datum i vrijeme pohrane | 2021-01-15 12:15:31 |